Jdi na obsah Jdi na menu

Dlouhé stráně

Začátkem září dne 3. 9. 2015 se žáci kvarty A zúčastnili exkurze na Dlouhé stráně, a to díky projektu Naše stopa. Průvodce třídu provedl celou historií elektrárny až po nynější dobu.

    Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se nachází na říčce Divoká Desná v pohoří Jeseníky u obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk a patří do skupiny ČEZ. Jedná se o nejvýkonnější vodní elektrárnu v České republice. Začala se stavět v roce 1985 a dokončena a spuštěna byla v roce 1996. Podle slov průvodce je dle technické úrovně v Evropě tzv. ,,špičkou‘‘. Pohání jí dvě známé Francisovy turbíny. Hlavním úkolem elektrárny je zabezpečit stabilitu elektrizační soustavy, pro kterou je nezbytná rovnováha mezi aktuální spotřebou a výkonem dodávaným energetickými zdroji.

   Horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 metrů a byla vytvořena člověkem. Je spojena s podzemní elektrárnou dvěma přivaděči. Horní nádrž leží o 511 metrů výše než spodní nádrž. Mezi nimi leží podzemní dílo, jehož centrem je kaverna se dvěma turbínami o výkonu 325 megawattů, největšími reverzními turbínami v Evropě. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná.

Třída kvarta A se dozvěděla řadu nových informací o jejich okolí, které určitě využijí v různých předmětech.

Sarah Baleková, Sára Dostálová a Zuzana Felbabová